Communicatie NU 2 is uit! Bekijk als voorproefje mijn bijdrage

Communicatie NU 2Een van de bekendste namen in de communicatiesector is die van Betteke van Ruler. Al jaren prijkt ze op het lijstje Meest invloedrijke communicatiemensen van Nederland. Toen zij me eind vorig jaar benaderde om een bijdrage te schrijven voor haar nieuwe uitgave Communicatie NU, hoefde ik daar niet lang over na te denken.

We kwamen in gesprek over de Online Communicatie Architect, de nieuwe rol die ik zie ontstaan op de werkvloer. Een adviseur die de broodnodige brug slaat tussen de afdelingen Communicatie en ICT. Het onderwerp bleek een schot in de roos.

Communicatie NU is het tweede deel in een serie, waarvan de eerste editie drie jaar geleden uit kwam. De glossy, want het woord ‘boek’ doet de prachtige vormgeving teniet, toont ons waar we staan. Wat speelt in het communicatievak? Welke trends zijn en worden actueel? Welke veranderingen zien we ontstaan en hoe tackle je ze?

Het uitgebreide magazine is een combinatie van columns, essays, open brieven en interviews.

Een must-read voor elke communicatiespecialist!

Bestel Communicatie NU 2 hier

Als voorproefje deel ik mijn bijdrage met je:

De Online Communicatie Architect

Annemarie van Campen begeleidt organisaties bij de verbetering van hun online dienstverlening en werkte onder meer voor het Ministerie van Algemene Zaken en de vertegenwoordiging van de Europese Commissie.

‘Het online kanaal wordt steeds belangrijker in de interactie met klanten. Directies en management hebben daarom de ambitie om de online dienstverlening continu te verbeteren. De opdracht om dat voor elkaar te krijgen ligt vaak bij de communicatieafdeling.

In mijn werk merk ik dat dit niet per definitie een logische match oplevert. Als communicatieprofessional loop je er tegen aan dat je niet de gewenste online oplossingen krijgt om de managementdoelstellingen te behalen. Welke dat zijn, verschilt per project. Voorbeelden verschillen van iets simpels als een moderne browser tot de juiste tooling om social media te monitoren en de mogelijkheid om snel nieuwe pagina’s te laten beoordelen door websitebezoekers.

Te vaak moeten we het doen met het gereedschap dat vanuit technische afdelingen ter beschikking wordt gesteld. Dit leidt er toe dat projecten niet opleveren wat we willen, ze vertraging oplopen of heel kostbaar zijn.

Dit komt omdat IT’ers een andere taal spreken en andere uitgangspunten en werkwijzen hanteren dan we gewend zijn binnen Communicatie. We verstaan elkaar niet.

Als Online Communicatie Architect sla ik de brug tussen communicatie en technologie. Ik zorg er voor dat de communicatieafdeling de regie in handen houdt en samenwerking ontstaat. Ik spreek dezelfde taal als programmeurs en beheerders, versta bestuurders en snap de belevingswereld van communicatieadviseurs. Op die manier bepalen de communicatiedoelstellingen weer de inzet van technologie, in plaats van andersom.   

Mijn gesprekspartners switchen continu tussen product owner, designer, woordvoerder of directieteam. Een heel boeiend gebied waaraan steeds meer behoefte is.

Ik neem bewust deel aan het besluitvormingsproces rond ICT, dit heeft immers grote invloed op de mogelijkheden voor de communicatieafdeling. Naast een gedegen communicatieopleiding is grondige kennis van ICT en architectuur daarbij een voorwaarde om een volwaardig gesprekspartner te zijn. Andersom neem ik de ICT ontwikkelingen binnen de organisatie mee naar Communicatie. Dat geldt natuurlijk ook voor online trends in het algemeen. In mijn adviezen geef ik aan welke kansen daardoor ontstaan.

Mijn belangrijkste uitgangspunt blijft goed opdrachtgeverschap. Ik vang de ambitie van Communicatie in een heldere doelsituatie en omschrijf die in termen en een structuur waar IT’ers zich comfortabel bij voelen. In het voortraject ga ik zo miscommunicatie uit de weg en tijdens projecten is het mijn job om het doel te bewaken.

Binnen organisaties groeit de kloof tussen communicatie en ICT. Om te voorkomen dat afdelingen als eilandjes opereren, is het specialisme van de Online Communicatie Architect noodzakelijk. Het leuke is: binnen veel organisaties lopen de talenten al rond, we geven ze alleen nog niet deze rol. Dat gaat de komende periode zeker veranderen.’”

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s