Vier Snelle Links – 15 juli 2014

The Anatomy of a Highly Shareable Infographic
Infographics zijn ideale middelen om content op een andere manier te delen. Visueel bovendien, dus komt de informatie vaak gemakkelijker aan dan in pure tekst. Hoe je een succesvolle infographic maakt, wordt hier uitgelegd. In, uiteraard, een infographic.

Netflix sluit open API
Hoewel collaboration en samenwerking de toekomst lijkt (Google maar eens op Global Solutions), zie je toch dat ook relatief nieuwe bedrijven als Twitter en Netflix hun APIs weer dichtgooien als ze groot genoeg zijn. Een API is als het ware de deur die open staat voor ontwikkelaars die (de informatie uit) Twitter willen opnemen in hun eigen dienst. Een manier om je functionaliteit te delen. Is de open samenwerkende internetcommunity een utopie? Blijven de harde wetten van het bedrijfsleven gelden en wat betekent dit voor tech startups? Zijn die wel zo sympathiek als we vaak denken?

Weinig schot in open data
Onderzoek van de Open State Foundation toont aan dat het nog niet geweldig gaat met open data in Nederland. Het aantal aangeboden datasets van de overheid, die ontwikkelaars in eigen toepassingen kunnen gebruiken, is zelfs afgenomen ten opzicht van een tijdje geleden. Toen open data naar voorbeeld van de VS opkwam een paar jaar geleden, heb ik me er veel mee bezig gehouden. Het grote punt wat ik toen ook al maakte was: de waarde van open data moet wel worden aangetoond. Het -waarom-, naast de maatschappelijke plicht die vaak als enige reden wordt genoemd. Open data vergt namelijk wel iets meer dan een paar documenten online gooien. Vaak is er toch wat ontwikkelwerk voor nodig bij een overheidsorganisatie. Daarnaast moet het ook in stand worden gehouden en beheerd worden. In het geval een dataset veel wordt gebruikt, vraagt ook dit capacteit om alle aanroepen af te handelen. Er is dus een investering nodig van de overheidsorganisatie. Als hier weinig tot niks tegenover staat, verbaasd het me niet dat de organisaties moeite hebben om de investering te verantwoorden en er voor kiezen dit geen hoge prioriteit te geven. De uitdaging is dus nog steeds: welke waarde zit er in open data? Ik verwacht dat hier wel een antwoord op is, maar kan zelf de vinger er nog niet goed genoeg op leggen.

What’s The Difference Between A Font And A Typeface?
Als je regelmatig met grafisch ontwerpers en designers werkt, komen deze termen onherroepelijk voorbij. Voor Rijksoverheid.nl en andere rijkswebsites zijn we bijvoorbeeld bezig met het uitrollen van het (prachtige) overheids-webfont. Kijk bijvoorbeeld eens op Rijksvastgoedbedrijf.nl. Een lettertype specifiek ontwikkeld voor het web en met de hand gemaakt. Getekend eigenlijk. Dit artikel legt het verschil uit tussen font en typeface op basis van de historie van letters en drukwerk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s