Raakt jouw werk het web? Leer coderen!

Tot voor kort was het ondenkbaar dat elke medewerker namens hun bedrijf communiceerde. Veel van hen hadden simpelweg geen toegang tot directe communicatiemiddelen. Telefonistes verzorgden de telefoonverbindingen en typistes stelden brieven op.

De afgelopen vijftig jaar is daar een enorme omslag in gekomen, met de overgang naar een digitale werkomgeving als piek. 

Inmiddels is het hebben van een zakelijk email account een must en mailen we ons allemaal een slag in de rondte. We zijn allemaal de stem van de organisatie. Waar de vaardigheid om rap te typen vroeger belangrijk was, vermelden we dit talent niet eens meer op CV’s, het is simpelweg een vereiste.

De verdeling bestaat nog wel op een ander vlak: in onze beleving zijn programmeurs degenen die software en code schrijven, de rest houdt zich vooral bezig met de inzet van-, plannen met- en doelen van die code.

Programmeurs zijn de typistes van de tegenwoordige tijd. Hoe kan dat? Waarom kunnen zoveel online adviseurs geen regel code lezen of programmeren?

‘Ik heb niets met de techniek’, hoor ik regelmatig van mensen die van internet, social media of apps hun dagtaak maken. Hoe kan een ontwerper een goede auto verzinnen als hij de onderdelen niet kent, of op zijn minst kent waar ze voor dienen en wat ze kunnen? Hetzelfde geldt als je in jouw werk internettechnologie toepast.

In Amerika is een enorme push richting ‘code literacy’, zoals zij het noemen. ‘Codabetisering’. Ook Neelie Kroes maakt zich er binnen Europa hard voor. De komende generaties kunnen niet meer zonder het alfabet van de huidige tijd: code.

Dit betekent niet dat iedereen een Google algoritme of een dienst als Netflix in elkaar moet kunnen zetten, maar een algemeen idee hóe iets in elkaar zit is noodzaak. Pas dan kan je als adviseur digitale zaken beoordelen en je creativiteit gebruiken om nieuwe dingen te bedenken.

Sommige denkers zoals Conrad Wolfram (broer van) gaan zelfs zo ver dat hij de basale taken juist aan computers wil overlaten en jonge leerlingen andere dingen wil leren.

“Why get students emulating what computers do so much better (computing) rather than concentrate on imaginative thinking, analysis and problem-solving that students ought to be able to do so much better even than today’s computers?”  schreef hij in een blogpost.

Dat gaat vrij ver en is een eigen blogpost waard, maar een basale cursus coderen op scholen, gekoppeld aan leuke opdrachten is een prima begin.

Terug naar de online communicatie adviseur. Het is aan ons om beter vertrouwd te raken met code. Het is ons cement, onze grondstof voor wat we realiseren. Ik trek het zelfs breder. Raakt jouw werk het web: leer coderen.

Laten we die brug richting programmeurs dichten door onszelf te scholen. Weet hoe de digitale taal werkt, zorg er voor dat je de juiste vragen stelt en kunt beoordelen wat onze programmeurs opleveren. Niet in detail, daar zijn specialisten voor, maar wel op hoofdlijnen. Zorg dat je de concepten van internet snapt en op de juiste manier toepast.

Waar te starten? Begin eens bij de W3C Schools. Tutorials voor de grote programmeertalen. Echt, iedereen kan het.

Succes!

Advertenties

3 thoughts on “Raakt jouw werk het web? Leer coderen!

 1. Ik onderschrijf volledig je oproep. Ik ben zelf consultant op het gebied van informatiemanagement en modellering, en heb dagelijks profijt van het feit dat ik over een aantal basis-skills qua programmeren beschik. Ik schrijf zelf nauwelijks nog code, want om van alle “hot technologies” de syntax bij te houden is niet te doen. Maar code kunnen lezen helpt me enorm bij het kunnen deduceren waar eventuele fouten in de code zitten, en ook steeds vaker om codanalfabete opdrachtgevers bij te staan bij het aansturen van hun IT-literate opdrachtnemers.

 2. Hi Pim, dat is inderdaad waar het me om gaat. Te vaak zie ik business en techniek, om de verschillende disciplines zo maar te benoemen, langs elkaar heen praten. Daardoor worden regelmatig verkeerde beslissingen genomen of worden dingen over het hoofd gezien. Dat is zonde.
  Ik heb mijn kennis zelf moeten opbouwen. Om dat te doen heb ik onder meer veel gepraat met enterprise en solution architecten, die ik als schakel zie tussen de die hard programmeurs en de kant van business en communicatie. De belangrijke concepten en uitgangspunten van het web heb ik me eigen gemaakt. Daarbij komt dat ik van nature een ‘waarom’ houding heb. Ik wil zelf weten waarom iets zo werkt, waarom iets standaard is, waarom iets een goed idee is. Op basis van praktijksituaties bouw je op die manier kennis op. Daarnaast heb ik simpelweg een stoel gepakt en ben tijdens de ontwikkeling naast teams gaan zitten die bouwen. Letterlijk de code zien ontstaan. Meelezen, meekijken, vragen, verbanden zien en ineens merk je dat je dingen herkent en de taal leesbaar wordt. Daarna start het oefenen. 🙂
  Momenteel maak ik veel gebruik van pseudo-code in opdrachtbeschijvingen etc. Het in detail uitwerken blijft bij de ontwikkelaars. Daar ligt mijn ambitie niet. Maar we verstaan elkaar, omdat ik snap wat ze doen.

 3. Hey Annemarie,

  Als webdeveloper zijnde ben ik het zeker met je eens en ik zou dat graag ook steeds meer willen zien zodat business en IT niet constant langs elkaar heen zitten te praten. Maar gewoon puur uit nieuwsgierigheid, kun je ook aangeven in hoeverre dit op jezelf van toepassing is?

  Gr,

  Pim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s