Op vakantie in Turkije? Zo krijg je toch toegang tot Twitter

Sinds gisteravond zit er een slot op Twitter in Turkije. Premier Erdogan vindt het medium zo bedreigend dat hij de toegang heeft afgesloten.

Het aardige is: dat lukt hem niet.

Internet is vanaf zijn oorsprong als militair netwerk juist opgezet om eventueel doodlopende wegen te omzeilen. De basisgedachte is dat informatie van de ene locatie, altijd (maar dan ook altijd) naar een andere locatie te sturen is. Militaire informatie was immers cruciaal, het mocht niet afhankelijk zijn van lokale problemen waardoor een verbinding ineens wegviel.

Het internet als netwerk bestaat uit schakelpunten, nodes, die alles onderling verbinden. Valt een van deze nodes uit, dan wordt verkeer (uitwisselen van informatie) direct via een andere route geleid. Stel het je voor als een spinnenweb waar draden elkaar kruizen. En laat de draden de weg zijn waarlangs informatie verloopt. Gaat er een draad stuk, dan zijn er nog duizend draden, duizend manieren, duizend routes om toch aan te komen op de juiste plaats. Kan het niet linksom, dan rechtsom.

Elk op het netwerk aangesloten apparaat, kan in principe de rol van zo’n node op zich nemen. Ook jouw eigen pc. Zie daar de onuitputtelijke hoeveelheid wegen om informatie van A naar B te krijgen. De magie van het web.

Tegelijkertijd is het de nachtmerrie van mensen als Erdogan. Je kunt toegang nooit echt afsluiten. Door een paar simpele trucs, kan je een andere node vinden en alsnog toegang krijgen tot online diensten. Bijvoorbeeld door een buitenlandse node te gebruiken. Je gaat letterlijk om Turkije heen.

Dit is natuurlijk een vrij technisch verhaal. Wat je in de praktijk kunt doen om toch te Twitteren heeft Mashable in drie hapklare brokken beschreven. You’re welcome!

Update: Een dag na het afsluiten van Twitter blijkt dat Turkije de omweg massaal weet te vinden:

Turkey’s Twitter ban backfires: Tweets up 138%, VPN usage up, topic trends

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s